ΜΑΓΙΚΑ ΚΑΠΕΛΑ ΚΑΙ VOODOO DOLLS (HALLOWEEN TREATS)

Trick Or Treat? Μια ερώτηση που επιδέχεται μια απάντηση… Φυσικά TREAT! Και όχι μόνο ένα αλλά πολλά. Η Αμερική, κυρίως, βρίσκεται  σε περίοδο Halloween με τα παιδιά να σκέφτονται τι στολή θα βάλουν και τις νοικοκυρές να ετοιμάζουν τα πρωτότυπα γλυκά τους για τα μικρά τους «τερατάκια». Το έθιμο έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Μπορεί να μην κυκλοφορούν μασκαρεμένοι χτυπώντας τις πόρτες και ζητώντας γλυκά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παίξουμε στην κουζίνα μας φτιάχνοντας γλυκά σε πρωτότυπα σχέδια επηρεασμένα από το Halloween. Οι ιδέες άπειρες, αρκεί να έχετε φαντασία. Παρακάτω σας δίνω δύο εναλλακτικές: καπέλα μάγισσας γεμισμένα με μους σοκολάτας και μπισκότα-κουκλάκια voodoo, και τα δύο με λεπτομέρειες από αυγόγλασο (royal icing). 






ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΕΛΑ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ (ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΚΟΜΜΑΤΙΑ)

10 χωνάκια παγωτού (περίπου 10 εκ. ύψος)
Μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1/4 φλιτζανιού αλκοολούχο ποτό


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

500 γραμ. κρέμα γάλακτος
250 γραμ. κουβερτούρα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΛΟΥ ΑΠΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ

125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γραμ. άχνη ζάχαρη
1 αυγό
30 γραμ. κακάο
1/2 κ.γ. μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1/4 φλιτζανιού βραστό νερό (περίπου)
1/2 κ.γ. έλαιο βανίλιας
270 γραμ. αλεύρι σκληρό




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάτε βάφοντας με ένα πινέλο τα χωνάκια με το μαύρο χρώμα. Βρέχετε ελάχιστα το πινέλο σας στο αλκοόλ και έπειτα παίρνετε ελάχιστο χρώμα, βάφοντας το χωνάκι εξωτερικά. Η διαδικασία είναι ίδια με τη ζωγραφική σε χαρτί αλλά ακόμα πιο εύκολη. Αφήνετε τα χωνάκια να στεγνώσουν.




Συνεχίζετε με τη μους. Χωρίζετε στη μέση την κρέμα γάλακτος. Τη μισή τη χτυπάτε σε μπολ με το μίξερ μέχρι να πάρετε μια υφή γιαουρτιού, όχι σφιχτή σαντιγί, και την άλλη μισή τη ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι. Όταν ζεσταθεί, αποσύρετε και ρίχνετε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς. Ρίχνετε σιγά σιγά την σοκολάτα στην κρύα κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας παράλληλα με την σπάτουλα για να ομογενοποιηθεί η μους. Τη βάζετε στο ψυγείο να σφίξει.




Για τη βάση του καπέλου θα φτιάξετε μπισκότα ζάχαρης. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε το κακάο και το μαύρο χρώμα και προσθέτετε το βραστό νερό λίγο λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε μια μαύρη πάστα. Την αφήνετε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τη άχνη με το βούτυρο να αφρατέψουν. Ρίχνετε το αυγό και τη βανίλια, ανακατεύοντας. Προσθέτετε την πάστα του κακάο και τέλος το αλεύρι με ένα κουτάλι. Θα πρέπει να έχετε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στο άγγιγμα. Αν κολλάει προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για μια ώρα. 




Μόλις περάσει η ώρα, αλευρώνετε τον πάγκο σας και ανοίγετε τη ζύμη σας σε λεπτό φύλλο. Κόβετε μ’ ένα ποτήρι κύκλους μεγαλύτερους από το χωνάκι και τους βάζετε σε λαδόκολλα, ψήνοντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 10-12 λεπτά, θα είναι ακόμα μαλακά όταν είναι ζεστά, σκληραίνουν μόλις κρυώσουν γι’αυτό μην τα παραψήσετε. Την υπόλοιπη ζύμη που περισσεύει θα την κόψουμε με το κουπ πατ ανθρωπάκι για να κάνουμε τα κουκλάκια voodoo.




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΥΚΛΑΚΙΑ VOODOO (ΠΕΡΙΠΟΥ 15-18)

Όση ζύμη μας περισσέψει από τις βάσεις την καπέλων
250 γραμ. άχνη
1 ασπράδι αυγού
Χρώματα ζαχαροπλαστικής


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τη ζύμη με το κουπ πατ ανθρωπάκι και τα ψήνετε με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται παραπάνω. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Για το γλάσο αυγού ενώνετε την άχνη με το ασπράδι και με ένα πιρούνι ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα σφιχτό γυαλιστερό γλάσο. 




              Προσθέτετε 2 κ.γ. νερό για να το αραιώσετε ελάχιστα.





ΣΥΝΘΕΣΗ

Για να συνθέσετε τα καπέλα, γεμίζετε με μους  (με κορνέ) τα χωνάκια και το τοποθετείτε στο κέντρο  ενός μπισκότου. Το γυρίζετε και φτιάχνετε με το γλάσο αυγού την αγκράφα στο καπέλο (κορνέ με πλατιά μύτη). Εναλλακτικά μπορείτε να την φτιάξετε με ζαχαρόπαστα. Διατηρούνται στο ψυγείο.










Για τα κουκλάκια χρωματίζετε το γλάσο και φτιάχνετε σχέδια με κορνέ με λεπτή μύτη. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις φωτογραφίες. Αφού στεγνώσει το γλάσο, βάζετε τα μπισκότα σε αεροστεγή συσκευασία και τα διατηρείτε στο ψυγείο.







Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου