ΖΟΥΜΕΡΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Η πιο απολαυστική, η πιο αρωματική, η πιο ζουμερή πορτοκαλόπιτα είναι πλέον γεγονός. Η συνταγή θα σας εντυπωσιάσει ενώ όλοι θα σας ζητάνε να τους πείτε πώς τη φτιάξατε. Ως συνήθως, όταν φτιάχνω κάτι για πρώτη φόρα, δεν πειραματίζομαι ιδιαίτερα με τη συνταγή που έχω. Την επόμενη φορά δοκιμάζω να προσθαφαιρέσω υλικά για να την φέρω στα μέτρα που θέλω. Αυτή τη φορά όμως έκανα τις αλλαγές από την αρχή και το αποτέλεσμα εξέπληξε ακόμα κι εμένα. Δεν νομίζω ότι θα κάνω κάποια αλλαγή γι’ αυτό το λόγο σας την παραθέτω. Η ποσότητα που περιγράφω αναφέρεται σε πυρέξ 30x20 εκ.




ΥΛΙΚΑ (για το σιρόπι)

250 γραμ. ζάχαρη
300 γραμ. φυσικός χυμός πορτοκαλιού (περίπου 4-5 πορτοκάλια)
70 γραμ. μέλι
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (π.χ. cointreau ή triple sec)
1 ξυλάκι κανέλας



ΥΛΙΚΑ (για την γέμιση)

6 φύλλα κρούστας (250 γραμ. περίπου)
4 αβγά
230 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. ελαιόλαδο
300 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 ½ κ.γ. μπέκιν πάουντερ
1/2  κ.γ. έλαιο βανίλιας
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
65 γραμ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ξεκινάτε με το σιρόπι για να έχει κρυώσει μέχρι να ψηθεί η πορτοκαλόπιτά σας. Βάζετε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Έπειτα κατεβάζετε από το μάτι και το αφήνετε να κρυώσει χωρίς να ανακατέψετε ή να το σκεπάσετε.

Κόβετε τα 6 φύλλα στη μέση και παίρνετε τα μισά. Τα απλώνετε στον πάγκο σας και τα αφήνετε να ξεραθούν. Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε να ασπρίσουν. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Παίρνετε τα φύλλα που έχετε αφήσει να ξεραθούν και τα σπάτε σε μικρά κομμάτια μέσα στο μίγμα και ανακατεύετε να βραχούν καλά.

Βουτυρώνετε το πυρέξ σας, στρώνετε 2 φύλλα από αυτά που κρατήσατε, το ένα πάνω στο άλλο, και τα βουτυρώνετε και τα δύο. Έπειτα, για το επόμενο στρώμα, παίρνετε 3 φύλλα, τα σουρώνετε και τα βάζετε το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας την επιφάνεια του πυρέξ και τα βουτυρώνετε καλά. Ρίχνετε το μίγμα της πορτοκαλόπιτας και σκεπάζετε με το τελευταίο φύλλο, βουτυρώνοντας το εξίσου καλά με όσο βούτυρο σας έχει περισσέψει. Χαράζετε το γλυκό σας στα επιθυμητά κομμάτια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μία ώρα. Το πρώτο μισάωρο στον αέρα και το άλλο μισάωρο στις αντιστάσεις, σκεπάζοντας την πορτοκαλόπιτα με αλουμινόχαρτο.

Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζετε από το φούρνο και ρίχνετε αμέσως το σιρόπι με ένα κουτάλι, φροντίζοντας να σιροπιάσετε όλο το γλυκό σας. Το αφήνετε 2-3 ώρες και μετά είστε έτοιμοι να σερβίρετε.






Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου