MILLEFEUILLE ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ (ΒΑΣΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ)

Ένας από τους βασικούς «νόμους» της ζαχαροπλαστικής είναι ότι δεν πετιέται τίποτα από τα περισσευούμενα μίγματα και υλικά αλλά μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργηθεί ένα καινούριο γλυκό. Έτσι και εγώ αποφάσισα να φτιάξω ένα μιλφέιγ με την κρέμα ζαχαροπλαστικής που μου περίσσεψε από ένα άλλο γλυκό που είχα φτιάξει. Χρησιμοποίησα μια έτοιμη σφολιάτα (μπορείτε να φτιάξετε και τη δική σας!) την οποία έψησα και κατόπιν γέμισα με την κρέμα πού είχε μείνει. Παρακάτω παραθέτω τη συνταγή για την κρέμα ζαχαροπλαστικής μαζί με τις οδηγίες ψησίματος της σφολιάτας και σύνθεσης του μιλφέιγ σας.




ΥΛΙΚΑ (για την κρέμα ζαχαροπλαστικής)

250 γραμ. γάλα πλήρες
250 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
125 γραμ. ζάχαρη
3 αυγά
40 γραμ. κορν φλάουρ ή αλεύρι
1 βανίλια
50 γραμ. βούτυρο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

                Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια χωρίς να ανακατεύετε. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με το κορν φλάουρ ή το αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα χτυπητήρι. Μόλις ζεσταθεί αρκετά το μίγμα του γάλακτος και πριν βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το μισό περιεχόμενο στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κόψει το μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ ξανά μέσα στην κατσαρόλα και την βάζουμε στο μάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς και έντονα με το χτυπητήρι το μίγμα. Μόλις δούμε να σφίγγει αρκετά η κρέμα κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια ανακατεύοντας απαλά για να λιώσει.

 Ύστερα το ρίχνουμε σε ένα σκεύος με μεγάλη επιφάνεια, το σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να εφάπτεται ακριβώς πάνω στην κρέμα. Αφήνουμε για μια ώρα την κρέμα μας ώστε να πέσει η θερμοκρασία πριν την τοποθετήσουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να παγώσει και να δέσει.

 Όταν θελήσουμε να την χρησιμοποιήσουμε την βγάζουμε από το ψυγείο, την βάζουμε σε ένα μπολ και την χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει προσθέτοντας λίγη κρέμα γάλακτος ακόμα κατά τη διάρκεια του χτυπήματος μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη βελούδινη κρέμα.




ΨΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ

Όσο περιμένουμε να σφίξει η κρέμα στο ψυγείο μπορούμε να ψήσουμε την σφολιάτα και να την αφήσουμε να κρυώσει. Παίρνουμε το ένα από τα δύο φύλλα της σφολιάτας που περιέχει η συσκευασία, το τοποθετούμε ανοιχτό σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη της την επιφάνεια επειδή δε θέλουμε να φουσκώσει. Την ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις ή στον αέρα μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. Προσέχουμε κατά το ψήσιμο να μην φουσκώσει σε κάποιο σημείο. Διαφορετικά τη βγάζουμε εκείνη τη στιγμή και τη ξανατρυπάμε για να φύγει ο αέρας. Μόλις ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.




ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΦΕΪΓ

Κόβουμε κατά μήκος τη σφολιάτα σε 4 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε το πρώτο και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Με τη βοήθεια του κορνέ μας γεμίζουμε την επιφάνεια με το 1/3 της κρέμας. Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας και απλώνουμε άλλο 1/3 από την κρέμα. Βάζουμε και το τρίτο κομμάτι της σφολιάτας και γεμίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Το τελευταίο κομμάτι της σφολιάτας το τρίβουμε στην επιφάνεια του μιλφέιγ. Στο τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Τοποθετούμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.




Tip: Αν θέλουμε να κάνουμε σοκολατένια την κρέμα μας, αντικαθιστούμε το βούτυρο με 50 γραμ. κουβερτούρα.




Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου