ΠΛΟΥΣΙΑ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ (ΑΛΜΥΡΗ 'Η ΓΛΥΚΙΑ)

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται ακριβώς μετά από τις γιορτές είναι ότι περισσεύουν φαγητά, κυρίως διάφορα κρέατα και λαχανικά που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε για να τα συνδυάσουμε! Τι καλύτερο λοιπόν από το να φτιάξουμε μια υπέροχη αλμυρή τάρτα την οποία θα γεμίσουμε με τα διάφορα περισσεύματα. Η ίδια ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γλυκιές τάρτες όπως μηλόπιτες ή lemon pies ή απλώς γεμίζοντάς την με μια ganache σοκολάτας. Όπως και να διαλέξετε να τη γεμίσετε, αλμυρή ή γλυκιά, δεν έχει σημασία γιατί η βάση της τάρτας είναι αυτή που πραγματικά θα σας εκπλήξει. Μια ζύμη πλούσια και τραγανή.




ΥΛΙΚΑ

200 γραμ. αλεύρι σκληρό
100 γραμ. βούτυρο (από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
10 γραμ. ζάχαρη άχνη (για τη γλυκιά εκδοχή 20 γραμ.)
1 κρόκος
1-2 κουταλιές παγωμένο νερό




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτετε τα κομμάτια του βουτύρου και το τρίβετε με το αλεύρι χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας ώσπου να έχετε ένα ψιχουλιαστό μίγμα.




Ρίχνετε τον κρόκο και το κρύο νερό κουταλιά κουταλιά, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε ένα συμπαγές μίγμα.

Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σφιχτά με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζετε στο ψυγείο για 30’ τουλάχιστον.

Μόλις έρθει η ώρα, τη βγάζετε από το ψυγείο, αλευρώνετε τον πάγκο σας και τον πλάστη σας και την ανοίγετε προσεκτικά με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού σας ώστε να σκεπάσει και τα τοιχώματα του. Μην αγχωθείτε αν σας σπάει. Μπορείτε, όταν την βάλετε στο ταψί να κλείσετε τις τρύπες βάζοντας ζύμη από τα σημεία που περισσεύει.




Με ένα μαχαίρι κόβετε τα κομμάτια που προεξέχουν και με ένα πιρούνι τρυπάτε όλο τον πάτο της ζύμης για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Καλύπτετε τον πάτο με λαδόκολλα και ρίχνετε μέσα φασόλια ή ρεβίθια φροντίζοντας να γεμίζουν όλη την επιφάνεια.

Βάζετε για 10 λεπτά το ταψί στο ψυγείο και προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 1900C. Ψήνετε την τάρτα σας για 15’, αφαιρείτε το βάρος και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα. Η τάρτα σας είναι έτοιμη να την γεμίσετε με την επιθυμητή γέμιση.

Tip: Πρέπει να προσέξετε όταν γεμίζετε την τάρτα σας. Άλλες φορές μπορεί να χρειάζεται να την γεμίσετε και να την ψήσετε λίγο ακόμα μαζί με τη γέμιση  ενώ άλλες συνταγές απαιτούν κρύα βάση τάρτας πριν τη γεμίσετε.


Pastry Maker

Ακολουθήστε με στα social media.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου